Planering inför 2014

petterMickeHav
Micke Bergman och Petter Eriksson den 9 juni 2011 första utsättningen.

2014-03-17

Nu har vi fått deifinitivt klart med alla sponsorer och allt inför utsättningen i maj. Vi får bidrag från Vestlis Fiske / Metebutiken, Svenska Karpklubben och Gagnef-Moockfjärds Fvo vilket alltså ger maximal utdelning för utsättningen.

Länsstyrelsen meddelade efter att de beviljat tillståndet att dom var mycket skeptiska till utsättningen av praktkarp så efter samtal med Aneboda Fiskodling vet vi nu bakgrunden till denna skeptisism och det är i första hand pga att man är rädd för sjukdomar då praktkarp eller koikarp, som är samma art, traditionellt importerats från Asien och därigenom har kunnat haft karpviruset. De koikarpar som vi planerat är däremot odlade till 100% i Aneboda och hälsotestade precis som all annan karp vilket gör att de är lika säkra som den andra karpen och friska. Däremot har vi beslutat tillsammans med Jonas på Aneboda att det är vettigare att endast sätta ut några troféfiskar som koikarpar och köra på 70-80% vanlig spegel och fjällkarp.

2013-10-02


Dags för en liten eller ganska stor uppdatering inför 2014. Det blir kallare och kaller om dagarna och nätterna och snart ligger väl första isen på sjön. Planeringen inför 2014 som jag nämnt tidigare är i full gång och min tillståndsansökan för utsättning hos Länsstyrelsen

har beviljats så nu är alla hinder borta för utsättningen nästa år. Utsättningen kommer ske i maj och det handlar alltså om praktkarp eller som en del kallar dom Koi-karp. Det är helt enkelt vanlig karp som har mer pigment och därmed kan vara såväl röda, orange som vita i färgen och även kombinationer av dessa färger och inslag av svart. Ska bli fantastiskt kul att sätta ut ett gäng nya invånare med färg.

2013-09-10

Säsongen är fortfarande i full gång men det finns ingen anledning att slå sig till ro för det. Nästa år har jag (Micke) sedan en tid haft planer på att sätta ut ytterligare karp i Gråns. Planerna är så pass långt gågna att vi redan skaffat ett par finansiärer för utsättning och väntar på besked från en tredje.

Den här säsongen har vi ju fått riktiga bevis på att karpen växer och frodas i Gråns i och med att 3 karpar landats har vi sett att vikten ligger på från 3 kg och uppåt. De minsta fiskarna som sattes ut den 9 juni 2011 var på halvkilot medan basen var enkilos. Fisken är högryggad och grov vilket är bevis på att fisken mår bra.

Om allt går i lås även med länsstyrelsen kommer utsättningen att ske i maj-juni nästa år.

Micke Bergman 2013-09-10