Karppass 18-19 juli 2013

Karppass och sägner om Gråns by

Den 18 juli var det dags för andra nattpasset i Gråns. Två dagar tidigare hade jag förmäskat 4 platser med partiklar och boilies. Ca 1kg boiles per plats och lika mycket partiklar bestående av fodermajs och hampa samt lite tigers på en plats.

 

Flotten var utgångspunkt för två av platserna medan de två andra blev ungefär mitt på myren på nordsidan av sjön. Alltså ca 15m från flotten och enkelt att nå vid ett run. Dessa två nya swim hade jag testat 15mm spicy peanuts från Dynamite baits och 20mm jordgubbsboilies från samma tillverkare. Bägge två luktade riktigt fint så det kändes perket som komplement till de två andra platserna där fiskbaserade boilies totalt dominerade.

Nu var det bara detta med vädret som var lite spooky. Varmt ovh gött precis som hela sommaren varit hittills så där måste ju karpen vara med på noterna. Men en nordvästlig vind hade krypt in och blåste på en hel del... Åt fel håll alltså, karpen är ju känslig för detta har man hört så nu var frågan hade valet av swim blivit ett fiasko pga vinden denna gång eller skulle det bli bingo?

John dök upp när jag fått i alla beten på plats, popups på fiskbetesplatserna och samma som msäket på de fruktiga myrswimmen. Myrswimmen är för övrigt ganskka grunda, ca en meter lite drygt och fullt med näckrosor runt omkring ovh avstånd till myrkanten och spöt bara 4-6 m. Enkelt att få till precision med andra ord. Man ser dessutom mäsket genom det klara vattnet. Lie annorlunda. Men John hade ju ett run och såg flera stora skuggor på swimet sist så fel är det definitivt inte.

Vi snackade fiske några timmar och togg ett par välförtjänta öl efter allt slit med att bära utrustning och få upp tältet.

Till slut var det dags för John att gå till sina swim och agna på så vi sa hej då och jag givk kort därefter oh lade mig för att sova, förhoppningsvis inte länge.

Alldeles när jag lagt mig tillrätta var det något riktigt stort som vältrade sig i ytan, karp! Det hände ett par gånger men från napplarmet hördes inte ett knyst. Vinden fortsatte blåa nordvästlig och på småtimmarna kom även en regnskur... inge vidare med andra ord.

Det blev som vid alla mina tidigare försök blankning igen.. börjar kännas smått hopplöst att lura en karp men jag har i alla fall haft ett riktigt run i år och nu äntligen släppt sargen och övernattat.

Framåt lunchtid plockade jag ihop grejerna och gick över till John för ett litet snack. Även han hade haft en tyst natt, det skulle jag hört annars, avstånden vid Gråns är inte så stora.

Varför blev det ingen karp denna gång? Mina teorier är att vinden låg på fel sida av sjän och att karpen därmed flyttat til andra sidan den med. John hade ett run andra dagen men tyvärr bommade han och även John blankade trots tre nätters pass.

Sägnen om byn Gråns

John berättade en gammal sägen han hittat på nätet som säger att det en gång fanns en by vid Gråns, som hette Gråns men som någon gån i mitten av 1800-talet försvann spårlöst. Låter som en spökhistoria tycker jag och John skrattar och säger att sånt inte är hans grej.

Kul med myter och jag kollar också upp detta och mycket riktigt har det funnits en by vid Gråns som hette Gråns eller Grånäs. Ottilia Adelborg har skrivit en bok om byn som heter "Gråns. En by som varit.". Den bara måste jag kolla upp. Får väl återkomma och berätta mer om detta så historien kommer tillbaka till Gråns och Grånssjön.

En annan sak lovar jag också, jag ska köra fler karppass både i år och nästa år och nästa... fortsättning följer.