Gråns Karp

Karpfiske i Dalarna

Karppass 5 juli 2013

2013-07-01

Efter Johns (John Smed) lysande och historiska framgång den 25-26 maj hade karpfebern rotat sig ordentligt i blodet och förberedelserna inför mitt första pass för året var nu äntligen färdiga.

Jag hade preparerat 10 kg tigernötter, 2kg hampfrön, 10 kg fodermajs och köpt 3 kg boilies samt ett par olika pop-ups i samma smak som själva bullarna.

Förmäskning blev på måndagen den 1 juli då jag först besiktade flottens slutliga placering och den utmärkta utläggningen av nya spångbrädor som gör gången ut till flotten fantastiskt mycket smidigare och definitivt förenklar bärandet av all utrusting.

Men att mäska från flotten känns i detta fall lite avlägset så jag preparerar allt mäsk och går runt viken till andra sidan och mäskar på  kortdistans därifrån slydjungeln istället. Inget bekvämt sätt då myggen gör det ganska outhärdligt men jag blir klar och är nöjd med placeringen och sätter mig i bilen och far hemåt för att invänta dagen D.

2013-07-04

Dagen karppass var kommen och vid 17.30 var jag på plats för att mäska ut.

3-4 kg tigernötter blandade med 1,5 kg hampfrön, 4 kg fodermajs, hönsfoder och lite bindande mörtmäsk fick lägga sig på en yta stor som ett pingisbord med ena fjärdedelen mest koncentrerad.

Sedan gick jag tillbaka genom snårskogen och hade blivit rejält svettig och packade ihop resten av prylarna men valde att bara ta med mig spön och alla riggprylar för att få ut betena så snabbt som möjligt och sedan hämta tält och sovgrejerna när allt var riggat. Det är trots allt inte mer än runt 150-200m att gå så det vågar man ju chansa på att ingen ska hinna ta godsakerna medan man är och hämtar resten av utrustningen.

Fick improvisera ihop helikopterriggen då det saknades en del grejer men det funkade fint och blev riktigt bra. Hade förberet chod riggar under veckan tidigare så det var bara själva basriggen som återstod. Men allt pill tar sin tid så alla beten låg nog inte i förrän runt kl. 19.

Nu var det dags att hämta tält och sovgrejer.

Inga larm under tiden jag var bort så det gick ju bra.

riggat talt

mort1Kl. var runt 21 när första riktiga runnet tjöt i mellanspöt riggat med en popup (övriga spön var också popup riggade varav det ena med en tigernöt med inskjuten korkbit för att flyta. Eftersom jag aldrig haft ett riktigt run tidigare så var det nästan overkligt och mitt mothugg  gav omedelbar kontakt men nånting stämde inte.. det gick alldeles för lätt och visade sig vara en av Gårns stora mörtar som krokat sig själv i nosen i ivern att försöka sluka den 15 mm stora popupen.

Visst en finfin mört väl värdig lite lättare grejer men på ett karppass är det ändå lite surt med mört av aldrig så fin kaliber, nu får ni ursäkta alla specimenjägare av mört men vill man ha sitt livs första karp så duger ingenting annat.

Mitt humör är ändå på topp, passet är ungt och att få larm är ändå något även om arten är lite fel. 

 

mort2Kort därefter kommer larmtjut nummer två på samma spö och rigg och nu är det en ännu större rutilus rutilus som lyckats med bedriften att kroka sig rätt i munnen. Den här kämpar på rätt bra men är såklart chanslös mot ett karpspö på 22,75 lbs och 0,35 lina på en fet karprulle.

 

Sedan var dert lugnt och dags att knoppa in. Det dröjde inte länge förrän första tjuten kom. Men ingenting hände n'r jag kände på spöt så det kan ha varit någon som simmat in i riggen eler också varit smart och bara småmyst lite med bullen och kroken, fan trot.

20130705

Natten var ganska orolig, dels på grund av ovanan att ligga i tält, dels att det tjtö lite då och då och man flög sömndrucken upp ur sin sovsäck bara för att kunna konstatera att vinden eller någon berusad firre simmat på linan där nere.

Sedan runt kl. 04.15 tjät det lite längre än normat så jag kastde mig ut sovsäcken och tog spöet och minsann nu var det nåt stort på som inte alls vile följa med in. Det stretade emot riktigt bra i 5-10 s innan motståndet försvannn, dj**lar också första riktiga känningen var ett faktum, om jag ändå varit mer med på noterna så kanske... Passade på att checka do mandra två spöna också och minsann det andra med popup boilien hade en mört fastnat på så det var bara att kroka av och se en lite slutkörd mört simma tillbaka till sjöns trygga djup.

Efter att riggat om spöna och kastat ut så var et dags för knoppning igen. Nu var det tyvärr lugnt resten av passet ända tills allt skulle upp igen. Årets första pass på tredje säsongen var över och man har kommit ännu lite närmre den första karpen...

Lite bilder